top of page
avmelikealptekin

Hükümlü veya Tutuklu yakınlarının bilmesi gerekenler

Güncelleme tarihi: 1 Nis 2023


Eşiniz, kardeşiniz, çocuğunuz tutuklanırsa hangi ilde tutuklandı ise o ildeki cezaevine götürülecektir. Yakınınız tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildiyse, her ihtimale karşı bir kaç parça eşya bulundurmakta fayda var. Eğer bir tutuklanma gerçekleşirse yakınınıza yanınızda bulunan eşyaları verebilirsiniz. Cezaevine gidildiğinde yedek eşyanın bulunması iyi olur.


Yakınınız tutuklandıktan sonra cezaevinin bulunduğu ilin savcılığı aracılığıyla izin almak suretiyle görüş yapılabilir. Savcılık yeni tutuklanma durumunda 1. Derece yakınına görüş izni verebilir. Bunun için adliyeye 10.00 dan önce gitmek gerekir. İzin konusunda yetkili savcı cezaevi savcısıdır.


Savcılık tarafından izin verilmezse Cezaevi aranarak görüş gününün hangi gün olduğunu telefonla öğrenebilirsiniz. Cezaevinin internet sitesinde de kapalı ve açık görüş günleriyle ilgili bilgi olabilir, oradan da öğrenebilirsiniz.


Cezaevine eşya kabul edilen günler sınırlı olup, hangi gün eşya götürebileceğinizi, kaç parça eşya götürebileceğinizi ve özelliklerini telefonla öğrenebilirsiniz. Her kurumun farklı işleyişi olması sebebiyle bilgi almak önemlidir. İnternet sitelerinde de bu bilgiler yer almaktadır. 31.01.2023 tarihinde Ceza İnfaz Kurumlarında bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelikle " “üç çift ayakkabı, bir çift terlik, bir adet kemer ve gerektiği kadar iç çamaşırı ve çorap ile aynı tür eşyadan 6 adedi geçmeyecek ve toplamda 30 parçayı aşmayacak şekilde; başörtüsü, fular, içlik, havlu, bornoz, palto, manto, mont, ceket, hırka, pantolon, etek, elbise, eşofman, gömlek, kazak, pijama, tişört, kravat" şeklinde belirtilmiştir.


Yakınınız tutuklanması sonrasında en fazla 3 iş günü geçici koğuşta kalır ve sonrasında asıl koğuşa geçiş yapar.


Cezaevinde görüş günleri de hem gün hem de saat olarak belirlidir. Her koğuşun görüş günü ve saati aynı değildir. Görüş saatinden yaklaşık 1 saat kadar önce gitmenizde fayda vardır. İşlemler görüş saatinde önce başlamakta ve kayıt işlemlerinin uzun süreceği için hak kaybına uğramayın.


Cezaevinde iki türlü görüş imkanı bulunmaktadır. Birisi kapalı görüş, diğeri açık görüş. Kapalı görüş normalde haftada bir gün yapılmakta, açık görüş ise ayda bir ve bayram tatillerinde yapılmaktadır. Açık görüş aynı ortamda yapılan görüş olup, yan yana oturma ve konuşma imkanı olan bir görüştür. Kapalı görüş ise pencere arkasında telefonla yapılmaktadır. Görüş günü infaz koruma memurlarından hangi odada görüşme sağlayacağınızı öğrenebilirsiniz.


Giriş esnasında cihazlardan geçerken sıkıntı yaşamamak adına üzerinizde metal bir eşya bulundurmamaya özen gösterin. Özellikle kadınların iç çamaşırını uygun geçmesi orada yaşanacak olumsuzlukların önüne geçecektir. Proteziniz var ise muhakkak memurlara iletin.


KAPALI GÖRÜŞ YAPABİLECEK OLAN YAKINLAR ŞUNLARDIR ;


Eşleri, Çocukları, Anneleri, Babaları, büyükanneleri ve büyükbabaları, büyükanne ve büyükbabasının anne ve babaları, torunları, kardeşleri, amcaları, halaları, teyzeleri, dayıları, ve bunların eşleri ve babaları, torunları, kardeşleri, amcaları, halaları ,teyzeleri, dayıları ve bunların eşleri kayınbabaları, kayınvalideleri, kayınvalidesinin kayınbabasının anne ve babaları, eşinin başkasından olma çocuğu, torununun çocuğu, vasileri, kayyımları, kardeşinin çocuğu ve eşi kayınbiraderleri, baldızları, yengesi, eniştesi, görümceleri, gelini, damadı akrabalık derecelerini belgeleyerek ziyaret edebilir. Akrabalık derecesi nüfus idaresinden alınacak belgeyle ispat edilmelidir.


AÇIK GÖRÜŞ YAPABİLECEK OLAN YAKINLAR ŞUNLARDIR ;


Belgelendirilmek suretiyle sadece anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşleriyle görüştürüleceklerdir.


Hükümlü ve tutuklular ile görüşmek isteyen kişilerin, akrabalık durumlarını nüfus idarelerinden veya ilgili konsolosluklardan verilen resmî belgeler ile ispatlamaları gereklidir.


Ancak; anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşi olmayan hükümlü ve tutukluların, üçüncü dereceye kadar olan akrabalarından en çok üç kişiyle, önceden haber verilmesi ve belgelendirilmesi kaydıyla görüşme yapmaları sağlanacaktır.


Hükümlü veya tutuklu listede belirtilenlerin haricinde üç ziyaretçi ile de görüşme hakkına sahiptir. Bu kişilerin adı ve soyadı ile birlikte ayrıca bilmesi halinde adresleri ile içeriden bir dilekçe verilir.


İsimleri bildirilen ziyaretçiler ancak ölüm, ağır hastalık, doğal afet, hükümlü ve tutuklunun nakli ya da ziyaretçinin ziyaret olanağını ortadan kaldıracak yerleşim yeri değişikliği gibi zorunlu hâllerde veya ziyaretçinin en son ziyarette bulunduğu tarihten itibaren 6 ay içinde ziyarete gelmemesi halinde değiştirilebilir.


İsmi verilen kişiler Ceza İnfaz Kurumu yönetimince gerekli görülmesi halinde kolluk aracılığı ile araştırma yapılır. Sakınca görülmesi halinde ziyaretçiye izin verilmez ve hükümlü veya tutukludan yeni ziyaretçi bildirilmesi istenir.


Ziyarete gelecek bu kişiler kimlik, fotokopisi ve ikametgah kaydına ilişkin evrakı yanında bulundurması gerekir.


PARA YATIRMA


Cezaevinde yemek idare tarafından karşılanmaktadır. Ancak, kantinden yapılacak alışverişler için parayla satın alma söz konusudur. Haftada bir gün kantin yapabilmektedirler.


Para yatırma işlemini infaz kurumundan direk yapabileceğiniz gibi Covid- 19 önlemleri kapsamında her infaz kurumuna ait Vakıfbank hesabından da yapılabilir. Ör:


Kocaeli T-1 Kapalı Ceza İnfaz Kurumu


BANKA İLE PARA GÖNDERME:

* TR68 0001 5001 5800 7310 2033 16 *

VAKIFBANK İZMİT E-5 ŞUBESİ

ALICI ADI SOYADI : KOCAELİ 1 NOLU T TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU

Para gönderme dekontunun açıklama kısmına:

-Adına para yatırılacak hükümlü/tutuklunun adı soyadı (kimlikte yazılış şekli ile)

-Hükümlü/Tutuklunun Anne ve Baba adı (kimlikte yazılış şekli ile) yazılmalıdır.

Not: ATM den kartsız işlem seçeneğinden para yatırmayınız.

PTT İLE PARA GÖNDERME:


1- Hükümlü-Tutuklu adı soyadı

2- Evrağın açıklama kısmına Hükümlü-Tutuklu Anne ve Baba adı

3- Adres : KOCAELİ 1 NOLU T TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU CEZAEVİ ŞUBESİ


TELEFON EDEBİLME HAKKI


Yakınınız ile telefon görüşmesi yapılabilmesi için gerekli belgelerin cezaevi idaresine teslim edilmesi gerekir. Bu evraklar şöyledir:


1.Telefon Faturasının Aslı

2.Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

3.Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

4.İkametgah Belgesi

5.Cep Telefonları için faturalı hat ise son döneme ait fatura, faturasız hat ise abonelik sözleşmesi


Söz konusu evraklar tutuklu veya hükümlü ile görüşecek kişiye ait olmalıdır. Evraklar görüş esnasında ve PTT kanalı ile gönderilebilir.


İnfaz kurumu alt yapısı eğer uygun ise kişi ile E-görüş yapabilme imkanınız bulunmaktadır. Hükümlü veya tutukluya haftalık 30 dakika süre tanınmaktadır. Eğer o hafta açık veya kapalı görüşe ziyaretçi gelmez ise söz konusu süre 60 dakikaya çıkarılmaktadır.


( Örgütlü suçlardan bulunan kişilere e-görüş hakkı tanınmamaktadır. )


En fazla 2 kişiye ait evraklar verilebilir.


Görüntülü görüşme yapabilmek için hat sahibi yakına ait son 6 ayda çekilmiş vesikalık fotoğrafın e-posta, mektup veya kargo yolu ile iletmesi gerekir.


Görüşme yapabilmek için telefonunuza E-Görüş Mobil Uygulamasının kurulması gerekmektedir.


Söz konusu uygulamanın aynı veya farklı bir telefona 3 defa indirilerek silinmesi durumunda güvenlik nedeni ile 4. defa yüklemeye izin verilmemektedir. Söz konusu durumun yaşanması halinde gerekçeniz ile başvuruda bulunmanız gerekir.


Sesli ve Görüntülü görüşme için para yatırma işlemi ise Vakıfbank ATM'si üzerinden yapılması gerekir.


1 -GİRİŞ tuşuna basın.

2- KARTSIZ İŞLEMLER tuşuna basınız.

3 - NAKİT PARA YATIRMA İŞLEMLERİ tuşuna basınız.

4 - ÖN ÖDEMELİ KART PARA YATIRMA tuşuna basınız.

5 - TC KİMLİK NUMARANIZI yazıp GİRİŞ tuşuna basınız.

6 - CEP TELEFONU NUMARANIZI yazıp GİRİŞ tuşuna basınız.

7 - HÜKÜMLÜNÜN-TUTUKLUNUN TC KİMLİK NUMARASINI yazıp GİRİŞ tuşuna basınız.

8 - YATIRMAK İSTEDİĞİNİZ TUTARI yazıp GİRİŞ tuşuna basınız.

9 - Alıcı bilgilerini kontrol edip doğru ise ONAY tuşuna basınız.

10 - YATIRACAĞINIZ TUTARI PARA YATIRMA BÖLMESİNE YERLEŞTİRİNİZ


Haftalık 50 TL yatırılması yeterli olacaktır.


ŞİKAYET HAKKI


Cezaevinde bir haksızlığa ve kötü muameleye uğradığınızda Cumhuriyet Savcılığına şikayet başvurusunda bulunabilirsiniz. Ayrıca her ile bulunan Cezaevi İzleme Kurullarına da şikayetinizi iletebilirsiniz.

83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page